''Ik had mijn leven nooit zódanig kunnen transformeren als ik mijn Jongere Zelf niet had geheeld''

Mijn (gewonde) Jongere Zelf

Om met de digitale deur in huis te vallen; mijn leven had ik nooit zódanig kunnen transformeren als ik de (gewonde) jongere versies van mijzelf niet had geheeld. Als ik mijn energetische wonden ofwel trauma’s niet grotendeels had geheeld, zat ik nu nog steeds (onbewust) vast in de destructieve, vicieuze cirkels met alle gevolgen van dien.
Of het makkelijk was? Absoluut niet. Of het het waard was? Meer dan. Hier en hier heb ik een persoonlijke post gedeeld over het helen van mijn (gewonde) Jongere Zelf (inclusief foto’s).

 

Zoals je hier hebt kunnen lezen, hebben meerdere (jeugd)trauma’s zich op een jonge, maar ook op een ietwat oudere leeftijd in mijn onderbewustzijn en fysieke lichaam gemanifesteerd, met als gevolg: verschillende gewonde versies van mezelf. Pas toen ik mijn (gewonde) Zongere Zelf wist te helen, kon ik de energetische blokkades doorbreken die mij er  (onbewust) van weerhielden om mijn leven te transformeren. Alleen tóen kon ik écht het leiderschap over mijn leven nemen en het leven voor mezelf creëren waar ik ten diepste naar verlangde. Ook jij kan dit, mits de wil er is. Waar een wil is, is namelijk áltijd een weg.

Liza_Klok_by_jessie_tichelaar-065.jpg
''Jouw Jongere Zelf bestaat uit álle versies van jou vóór dit huidige moment''
Jouw (gewonde) Jongere Zelf

Jouw Jongere Zelf bestaat uit meerdere versies van jezelf, namelijk uit álle versies van jou vóór dit huidige moment. Iedereen heeft - naar aanleiding van het ontstaan van trauma op micro-, meso- of macroniveau - een gewonde jongere versie (of meerdere versies) van zichzelf in hem of haar zitten.

Ook al spelen de eerste acht jaar van een kind een cruciale rol bij onder andere de emotionele hechting en ontwikkeling van de hersenen, dit betekent niet dat de gebeurtenissen die ná die jaren plaatsvinden minder impact hebben. Deze kunnen net zo veel impact hebben ofwel schade aanrichten, maar dan op een ietwat andere manier. Mede hierom gebruik ik liever de term ‘’Jongere Zelf’’ dan ‘’Innerlijk Kind’’. Iedereen heeft, naast hun Volwassen- en Hogere Zelf, een Innerlijk Kind in zich, het is alleen in mijn optiek enorm belangrijk om de (gewonde) versies van jezelf - inclusief hun impact - die daartússen zitten niet te vergeten.


Jouw (gewonde) Jongere Zelf heeft vooral onbewust enorm veel invloed op álle gebieden van jouw leven, denk hierbij aan: jouw familie/gezin, relatie, vriendschappen, werk, (toekomstige) bedrijf, verlangens, dromen, doelen enzovoorts. Deze invloed wordt voornamelijk vanuit jouw onderbewustzijn uitgeoefend, aangezien meer dan 90% van de keuzes die je op een dagelijkse basis maakt, gebaseerd is op jouw onderbewustzijn. Jouw onderbewustzijn is het als ware jouw lichaam en
the body keeps the score... Het is dan ook de kunst om:

1. Je bewust te worden van de gewonde, jongere versie(s) van jezelf

2. De gewonde, jongere versie(s) van jezelf te helen 

 

Zodat je (weer) bewúst het leiderschap over je eigen leven kunt nemen en zo het leven kunt én zal creëren waar je ten diepste naar verlangt, in plaats van jezelf (onbewust) te blijven saboteren wat vaak een trauma response is.

''Bij íedereen hebben zich trauma's in het onderbewustzijn gemanifesteerd, óók als je een fijne en veilige jeugd hebt gehad''
(Gemanifesteerd) Trauma
LIZA-18.jpg

Iedereen heeft trauma in zijn of haar lijf en onderbewustzijn opgeslagen zitten, óók als je een bent opgegroeid in een liefdevol gezin en een fijne, veilige jeugd hebt gehad. Echt íedereen heeft trauma; de geboorte an sich is bijvoorbeeld al traumatisch voor een baby. Het ontkennen van trauma kan een trauma response zijn (vanuit het ego om zichzelf te beschermen). Trauma wordt relatief vaak gezien als een ‘groot’ woord, maar trauma kan zowel op micro- als op meso- en macroniveau plaatsvinden.

 

Voorbeelden van (gemanifesteerd) trauma en trauma responses op een relatief jonge(re) leeftijd:

 

 1. Eenmalig buitengesloten worden op de basisschool -> Dit kan resulteren in trauma op microniveau met als mogelijke trauma response: een (onbewust) minderwaardigheidscomplex aangezien het onderbewustzijn dit kan opvatten als: ‘’Ik ben het niet waard (om mee te doen)'', met alle gevolgen van dien.
   

 2. Een liefdevolle vader hebben die ‘altijd’ aan het werk was en onbewust - vanuit zijn eigen pijnpunten - alleen zijn liefde en/of trots kon uiten als jij als kind zijnde iets (heel) 'goed' deed of bereikte -> Dit kan resulteren in trauma op mesoniveau met als mogelijke trauma responses: (onbewuste) bewijsdrang, people-pleasing, perfectionisme etc.
   

 3. Je moeder kwijtraken in een pretpark voor een aantal uur en finaal in paniek raken -> Dit kan resulteren als trauma op macroniveau met als mogelijke trauma response: verlatingsangst of bindingsangst (verlatingsangst is als het ware bindingsangst en bindingsangst is als het ware verlatingsangst).

LIZA-22.jpg

Voorbeelden van (gemanifesteerd) trauma en trauma responses op een relatief oude(re) leeftijd:

 

 1. Je bent in een onaangename werkomgeving terechtgekomen waarbij je het zo goed als onmogelijk wordt gemaakt om je uit te spreken en waarin jouw ervaring (onbewust) wordt ontkent (gaslighting) -> Dit kan resulteren in trauma op microniveau met als mogelijke trauma responses: over-analyseren, self-doubt, people-pleasing, self-abandonment etc.
   

 2. Je zit (onbewust) vast in een toxische relatie waarbij je emotioneel wordt mishandelt -> Dit kan resulteren in trauma op mesoniveau met als mogelijke trauma responses: een relatief groot minderwaardigheidscomplex en jarenlang vastzitten in een destructieve, vicieuze cirkel die steeds moeilijker wordt om te doorbreken.
   

 3. Een heftige familieruzie waarin je indirect wordt 'gedwongen' om een keuze te maken tussen één van je ouders waarna één van je ouders besluit om jullie band te verbreken -> Dit kan - op welke leeftijd dan ook - resulteren in trauma op macroniveau met als mogelijke trauma responses: (onbewust) vluchten in werk, verdoven met o.a. eten, seks, Netflix etc.

 

Trauma houdt ‘simpelweg’ in dat een bepaalde gebeurtenis niet op de ‘juiste’ manier verwerkt kan worden door het zenuwstelsel waarna het trauma zich uiteindelijk in het onderbewustzijn (en lichaam) van de desbetreffende manifesteert. Naar aanleiding hiervan ontstaan er onder andere beschermingsmechanismen die ook wel trauma responses worden genoemd. Eveneens uit zelfbescherming onderdrukt men trauma vaak onbewust, wat ook een trauma response is.

Voorbeelden van energetische trauma responses zijn onder andere: laag zelfbeeld/lage eigenwaarde, extreem veel piekeren of over-analyseren (monkey-mind), overmatig vastklampen aan het verleden, overmatig zorgen maken om de toekomst (future-tripping), jezelf keer op keer 'verlaten' (self-abandonment), jezelf 'saboteren', mede-afhankelijkheid/jezelf 'verliezen' (codependency), geen grenzen aan durven geven en op je tenen lopen (people-pleasing), verdoven met eten, Netflix, seks etc, het hebben van trauma ontkennen ofwel de realiteit niet onder ogen kunnen komen, vluchtgedrag of uitstelgedrag vertonen inclusief perfectionisme, amper tot niet kunnen voelen, vast blijven zitten in de slachtofferrol, vast blijven zitten in vicieuze cirkels, geen leiderschap kunnen nemen over je eigen leven ofwel niet zodanig in je eigen kracht kunnen staan, geen verantwoordelijkheid kunnen pakken, het potentieel niet eruit kunnen laten komen, je verloren (lost) voelen, amper tot geen zingeving ervaren, emotioneel reactief zijn, (schijn)controledwang, bewijsdrang, vlucht- en vermijdingsgedrag vertonen, 'alles' buiten jezelf zoeken, het hebben van bindingsangst, verlatingsangst etc...
 

Voorbeelden (!) van fysieke/somatische trauma responses zijn onder andere: hartkloppingen, hoge ademhaling, zweten, trillen, bevriezen, dichtklappen, niet goed niets kunnen doen ofwel niet goed kunnen ‘zijn’, niet kunnen ontspannen, het chronisch ervaren van stress, paniekaanvallen etc...

Bovenstaande trauma responses heb ik zelf (helaas) zo goed als allemaal ervaren én (gelukkig) zo goed als allemaal doorbroken/geheeld. Het is écht mogelijk; beschadigd betekent niet gebroken. Ondanks wat er is gebeurd in het verleden, kan jij nog steeds je eigen toekomst bepalen... Jij bent én blijft namelijk de creator van jouw eigen leven; you still hold the power, al voelt dat misschien (nu) niet zo.

Hoewel traumatische gebeurtenissen - vanwege onder andere de ontwikkeling van het brein waaronder het onderbewustzijn - het meeste impact hebben op een jonge leeftijd (van nul tot acht jaar ongeveer), hebben traumatische gebeurtenissen effect op iedereen, welke leeftijd je ook hebt. Op iedere leeftijd kunnen er trauma’s inclusief trauma responses ontstaan; hoe trauma's zich in jouw onderbewustzijn manifesteren, is voornamelijk afhankelijk van de staat van jouw psyche en zenuwstelsel en (op dat moment).

 

Velen zijn zich vaak niet (zodanig) bewust van de trauma’s en trauma responses waar ze mee dealen; ze bevinden zich vaak onbewust in meerdere vicieuze cirkels waar ze amper tot niet zelf uit kunnen komen (been there done that). Vaak wordt het pas een probleem wanneer hun reactie(s) op bepaalde triggers hen keer op keer in lastige situaties brengen die op den duur steeds lastiger worden. Triggers zijn bijvoorbeeld gebeurtenissen, personen of dingen die gemanifesteerde trauma’s (onbewust) triggeren ofwel energetisch 'aanraken' waarna er vaak emotioneel reactief wordt gereageerd door de desbetreffende; emotioneel reactief reageren, wat reageren vanuit emotie inhoudt, is vaak een trauma response. Het is dan alsof de desbetreffende het trauma weer onbewust (gedeeltelijk) meemaakt; het onderbewustzijn maakt namelijk geen onderscheid of een gebeurtenis wel of niet ‘echt’ plaatsvindt...

Voorbeelden van (gemanifesteerde) trauma’s en triggers:

 1. Stel, je vader is bij je moeder weggegaan toen je 5 jaar was en heeft nooit meer iets van zich laten horen (trauma). Nu ben je bijna 30 jaar en bevind je je in een relatie met je partner. Echter hoor je op een dag een stuk langer - maar niet ongezond lang - dan normaal niets van hem of haar (trigger). Je begint je zorgen te maken, belt hem of haar tien keer achter elkaar, schiet (onbewust) in het over-analyseren en kan aan niets anders meer denken waardoor je hetgeen waar je mee bezig was niet goed meer kunt uitvoeren (trauma responses).
   

 2. Stel, je bent 25 jaar en hebt net een nieuwe baan. Jouw leidinggevende is kortaf en zegt een paar keer wat je móet doen (trigger). Je voelt woede opkomen waarna je binnen no-time uit emotie reageert en tegen hem of haar zegt: ‘’Niemand bepaalt wat ik móet doen, alleen ik’’ waarna je proeftijd niet wordt verlengd. In dit geval komt jouw emotionele reactie voort uit het feit dat jouw moeder letterlijk ieder uur van iedere dag (voor zolang je het je kan herinneren) op een hele botte manier tegen je zei wat je allemaal wel niet móest doen (trauma).
   

 3. Stel, je bent 40 jaar en je bent een paar maanden geleden aangereden door een auto (trauma). Je bent aan het oversteken (op een zebrapad) en ziet een auto erg hard aan komen rijden terwijl je nog aan het oversteken bent (trigger). Als reactie hierop begint je hart heel snel te kloppen, krijg je zweethanden, raak je in paniek en ‘bevries’ je midden op het zebrapad (trauma responses).

Trauma’s kunnen echter ook in vorige levens zijn ontstaan (past life trauma) of onbewust zijn doorgegeven van generatie op generatie (generational trauma); dit is vaak het geval bij degenen die er - eveneens met hulp - niet achter kunnen komen waar bepaalde (gemanifesteerde) trauma’s vandaan komen. Dit gezegd hebbende is het absoluut NIET (altijd) nodig om achter de (mogelijke) oorzaken van trauma’s te komen; integendeel...
Trauma’s kunnen namelijk óók geheeld worden zónder precies te weten waar ze vandaan komen (eindeloos blijven zoeken of graven naar trauma's kan eveneens een trauma response zijn of zelfs voor hertraumatisering zorgen). Het is echter wel belangrijk om de huidige trauma responses erbij te betrekken zodat het onderbewustzijn kan worden herbedraden (dit in combinatie met het herstellen van het (centrale) zenuwstelsel). Door - naast bewustwording - stappen te ondernemen en bepaalde tools te implementeren (dus te focussen op functionaliteit ofwel het pad van functionaliteit te bewandelen (coaching)), is de kans groot dat je 'onderweg' getriggerd gaat worden; de diepliggende en op dat moment belangrijkste pijnpunten/blokkades/trauma's komen dan (vaak vanzelf) naar boven waarna ze geheeld/getransformeerd/gereleased kunnen worden.

''Het is niet het doel om trauma100% te helen, mede omdat we op de planeet van polariteiten leven in en niet op die van perfectie''

Trauma’s worden opgeslagen in het onderbewustzijn en velen zijn zich dan ook - bijvoorbeeld tijdens het ervaren van een trigger - vaak niet zodanig bewust van hun trauma response(s), wat ook niet zo gek is.
Het onderbewustzijn is namelijk enorm sterk; meer dan 90% van de keuzes die je op een dagelijkse basis maakt - trigger(s) of niet - is gebaseerd op jouw (geconditioneerde en getraumatiseerde) onderbewustzijn. Daarbij wordt eveneens jouw zenuwstelsel tijdens het ervaren van trauma (op micro-, meso- en/of macroniveau) aangetast/beschadigd. Het is dan ook de kunst om jouw onderbewustzijn te herbedraden én jouw zenuwstelsel te herstellen (mind-body-connection). Hierbij vind ik het belangrijk om te benoemen dat het helen van trauma tijd en energie kost waarbij het NIET het doel is om trauma 100% te helen, mede omdat we op de planeet van polariteiten leven en niet op die van perfectie.

Echter, zoals ik op deze pagina heb beschreven, kan het ‘prikken’ in het onderbewustzijn van iemand ook averechts werken ofwel een hertraumatiserende werking hebben; het is dus wederom enorm belangrijk dat het helen van (gemanifesteerd) trauma op de ‘juiste’ wijze wordt aangepakt door iemand waarbij je je op z'n mínst enigszins veilig voelt (anders kan jouw zenuwstelsel zich bijna onmogelijk herstellen).

 

Er zijn tegenwoordig (gelukkig) veel waardevolle manieren en ‘tools’ op de markt om trauma’s te helen (denk aan EMDR, ademwerk, plantmedicijnen etc). Echter vind ik het wederom enorm belangrijk om te benadrukken dat het helen van trauma complex kan zijn, maatwerk vereist én vaak een combinatie van ‘alles’ is, dus; doorvoelen, releasen, herbedraden, herstellen -> helen. Het helen van trauma kun je ook wel zien als het fundament waarbinnen verschillende (holistische) middelen en tools kunnen worden toegepast en ingezet. Mede hierom heb ik de 4-F-METHODE ontwikkeld.

 

Dit gezegd hebbende zie ik relatief vaak voorbijkomen dat mensen above and beyond gaan om hun trauma’s te helen ofwel ‘alles’ (onbewust) buiten zichzelf zoeken (hier had ik zelf ook een handje van). Dit is vaak óók een trauma response, hoe gek dit misschien ook klinkt. Het onderbewustzijn doet er namelijk vaak álles aan om je weg te houden van jouw diepste pijnpunten, die diep in jezelf zitten. Het is naar mijn mening dan ook belangrijk dat de desbetreffende coach, healer en/of therapeut dit kan herkennen en hierop kan anticiperen (inclusief spiegelen).

Als je je trauma’s niet (grotendeels) heelt, is de kans groot dat je je hele leven lang (onbewust) vast blijft zitten in destructieve, vicieuze cirkels die steeds moeilijker te doorbreken worden. Daarbij is de kans eveneens groot dat je (onbewust) je eigen trauma’s projecteert/zal projecteren op je omgeving, inclusief je (toekomstige) kinderen. Zoals ik altijd zeg, en wat ook opgaat bij het helen van trauma: the only way out is through.

 

Al met al weerhouden onverwerkte (gemanifesteerde) trauma’s jou er (onbewust) van om het leven te leven waar je ten diepste naar verlangt. Ik gun jou het omgekeerde; ik hoop dat jij jezelf óók het leven gunt waar je op zielsniveau naar verlangt. Verlangens liggen namelijk op je hart met een reden!

Belangrijk: als je onlangs ernstige/acute trauma's inclusief trauma responses hebt (ervaren),
ben ik - zowel ethisch en juridisch gezien - genoodzaakt om je door te verwijzen.

Liza_Klok_by_jessie_tichelaar-052.jpg

''generational trauma is really a thing

like a song you were never meant to sing

 

it does not belong to you

but sometimes you have to deal with it anyway

 

by breaking the vicious cycle

it’s meant to be healed not to stay''

~ Liza

WORDS OF LOVE
YOUNGER SELF & TRAUMA

''Ik heb veel trauma's van vroeger echt doorvoeld/gereleased door middel van veel huilen, schreeuwen en echt voelen. Hoe oncomfortabel dit ook was.''
~ Talitha S.

''Liza heeft mij bepaalde diepe emotionele trauma’s helpen onder ogen komen en daarbij handvaten gegeven om deze te verwerken en mee om te gaan. De inner child healings waren heel bijzonder, Liza wist precies op het juiste moment het juiste toe te passen. Het heeft geholpen om een deel van mijzelf te accepteren waardoor ik meer mijn echte ik kan zijn.''
~ Ivana L.

''Ik heb veel meer inzicht in mijn jongere kleinere ik. Waarom het kon dat ze zich toch soms alleen kon voelen en hoe ik hier nu als volwassen vrouw mee om kan gaan.''
~ Thinka V.

''Je begrijpt hierdoor beter waarom je dingen doet zoals je ze doet en je de wereld ziet zoals je die ziet. Ik heb nu ook compassie voor mijn jongere zelf
en dat had ik eerst nauwelijks.''

~ Nathalie G.

''Ik begrijp nu vaak beter waar bepaalde gedachten of handelswijzen vandaan komen. Hier heb ik veel gesprekken over gehad waar ik veel aan heb
gehad en nog steeds toepas in het dagelijks leven.''

~ Ravennah R.