top of page
''Jouw Jongere Zelf bestaat uit álle versies van jou vóór dit huidige moment''
Jouw (gewonde) Jongere Zelf

Jouw Jongere Zelf bestaat uit meerdere versies van jezelf, namelijk uit álle versies van jou vóór dit huidige moment. Iedereen heeft - naar aanleiding van het ontstaan van trauma op micro-, meso- en/of macroniveau - een gewonde jongere versie (of meerdere versies) van zichzelf in hem of haar zitten.
Zoals algemeen bekend spelen de eerste acht jaar van een kind een cruciale rol bij onder andere de emotionele hechting en ontwikkeling van de hersenen; dit hoeft echter niet te betekenen dat de gebeurtenissen die ná die jaren plaatsvinden geen impact hebben. Integendeel; deze gebeurtenissen kunnen eveneens (veel) emotionele 'schade' aanrichten. Mede hierom gebruik ik liever de term Jongere Zelf dan Innerlijk Kind.

Jouw (gewonde) Jongere Zelf heeft vooral onbewust enorm veel invloed op álle gebieden van jouw leven; denk aan je familie/gezin, romantische relatie(s), vriendschappen, werk, (toekomstige) bedrijf, verlangens, dromen, doelen, je connectie met God ofwel Het Universum enzovoorts. Deze invloed wordt voornamelijk vanuit jouw onderbewustzijn uitgeoefend; meer dan 90% van de keuzes die je op een dagelijkse basis maakt, is gebaseerd op jouw (geconditioneerde) onderbewustzijn. Daarbij reguleert jouw onderbewustzijn als het ware jouw (fysieke) lichaam, en het lichaam houdt de 'score' bij (als het o.a. op gemanifesteerd trauma) aankomt.

Dat jij een gewonde jongere versie - of meerdere versies - van jezelf in je hebt zitten (net zoals mij), hoeft niet te betekenen dat je 'kapot' bent en dat er iets 'geheeld' moet worden.
Gewond betekent in mijn ogen niet namelijk niet gebroken, mede omdat je ziel altijd 'heel' is. Het is dan ook in mijn ogen niet de bedoeling dat er iets 'geheeld' moet worden; wonden mogen verzacht worden en energie (trauma = energie) mag getransformeerd worden. Je mag bewust leren 'zijn' met wat ís, waarna je middels onbewuste integratie en bewuste implementatie duurzame transformatie mag/kan gaan bewerkstelligen.

''Gewond zijn hoeft niet te betekenen dat je 'kapot' bent en dat er iets 'geheeld' moet worden''
LIZA-18.jpg
(Gemanifesteerd) Trauma

Iedereen heeft trauma in zijn of haar lijf en onderbewustzijn opgeslagen zitten - wat gemanifesteerd wordt trauma genoemd - óók als je bent opgegroeid in een liefdevol gezin en een relatief fijne, veilige jeugd hebt gehad. Echt íedereen heeft trauma; de geboorte an sich is bijvoorbeeld al traumatisch voor een baby - los van hoe de bevalling is verlopen. Het ontkennen van trauma kan een trauma-reactie zijn (vanuit het ego om zichzelf te beschermen). Trauma wordt vaak gezien als een 'groot' woord met een 'zware' lading, maar trauma kan zowel op micro- als op meso- en macroniveau plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan buitengesloten worden op de basisschool, een liefdevolle vader hebben die echter zo goed als altijd aan het werk was of je moeder kwijtraken in een pretpark. Echter kunnen trauma's ook op late(re) leeftijd ontstaan; denk aan emotionele mishandeling binnen je romantische relatie, je in een destructieve werkomgeving bevinden of een heftige familieruzie meemaken. 
 

(Gemanifesteerd) Trauma ontstaat op het moment dat jouw zenuwstelsel een bepaalde prikkel ofwel gebeurtenis niet (zodanig) kan verwerken. Naar aanleiding hiervan ontstaat trauma ofwel manifesteert trauma zich in lijf en/of psyche. Trauma's hebben vaak trauma-reacties als gevolg, welke 9 van de 10 keer fungeren als bescherming-mechanismen. Trauma-reacties kunnen worden onderverdeeld in energetische- en somatische trauma-reacties. Denk bij energetische trauma-reacties aan; verslavingen, (verlatings)angst, vastzitten in vicieuze cirkels, laag zelfbeeld, bewijsdrang, emotioneel reactief zijn, geen grenzen aan kunnen geven enzovoorts. Denk bij somatische trauma-reacties aan; hartkloppingen, hoge ademhaling, zweten, bevriezen/dichtklappen, paniekaanvallen etc. Zelf heb ik helaas bijna alle trauma-reacties ervaren, maar heb ik ze eveneens gelukkig zo goed als allemaal kunnen transformeren.

Op iedere leeftijd kunnen er trauma's en trauma-reacties ontstaan; in welke mate trauma's zich in jouw onderbewustzijn manifesteren, is voornamelijk afhankelijk van de 'staat' van jouw psyche en zenuwstelsel (op dat moment). Op het moment dat je zenuwstelsel bijvoorbeeld relatief beschadigd is, is de kans groot dat trauma's zich sneller in je onderbewustzijn zullen manifesteren. Velen zijn zich vaak niet (zodanig) bewust van de trauma's en trauma-reacties waar ze mee dealen; ze bevinden zich vaak onbewust in meerdere vicieuze cirkels waar ze amper tot niet zelf uit kunnen komen - hetgeen ik vanuit mezelf herken. Vaak worden gemanifesteerde trauma's (pas) een 'probleem' wanneer bepaalde triggers hen keer op keer in lastige situaties brengen die op den duur steeds lastiger worden. Triggers zijn bijv. gebeurtenissen, personen of dingen die gemanifesteerde trauma's al dan niet onbewust triggeren ofwel energetisch 'aanraken' waarna er een energetische- of somatische trauma-reactie 'actief' wordt.

Los van trauma's die in dit leven - vaak in je jeugd (= childhood trauma) - zijn ontstaan, kunnen trauma's ook in vorige levens zijn ontstaan (= past life trauma) of onbewust zijn doorgegeven van generatie op generatie (= generational trauma). Dit gezegd hebbende is het absoluut niet altijd nodig om achter de (mogelijke) oorzaken van trauma te komen. Trauma's (= energie) kunnen ook getransformeerd worden zónder precies te weten waar ze vandaan komen. Eindeloos blijven zoeken en graven naar de mogelijke oorzaken van je trauma's kan (ook) averechts werken ofwel voor hertraumatisering zorgen, vooral als je zenuwstelsel nog niet zodanig aangesterkt is.
Het bewandelen van Het Pad van Functionaliteit - lees hier meer - is naar mijn mening de meest effectieve- en praktische manier om trauma's (in het dagelijks leven) te transformeren. 

Liza_Klok_by_jessie_tichelaar-052.jpg

generational trauma is really a thing

like a song you were never meant to sing

 

it does not belong to you

but sometimes you have to deal with it anyway

 

by breaking the vicious cycle

it’s meant to be healed not to stay

~ Liza Klok

WARME WOORDEN
(GEWONDE) JONGERE ZELF

''Ik heb veel trauma's van vroeger echt doorvoeld/gereleased door middel van veel huilen, schreeuwen en echt voelen. Hoe oncomfortabel dit ook was.''
~ Talitha S.

''Liza heeft mij bepaalde diepe emotionele trauma’s helpen onder ogen komen en daarbij handvaten gegeven om deze te verwerken en mee om te gaan. De inner child healings waren heel bijzonder, Liza wist precies op het juiste moment het juiste toe te passen. Het heeft geholpen om een deel van mijzelf te accepteren waardoor ik meer mijn echte ik kan zijn.''
~ Ivana L.

''Ik heb veel meer inzicht in mijn jongere kleinere ik. Waarom het kon dat ze zich toch soms alleen kon voelen en hoe ik hier nu als volwassen vrouw mee om kan gaan.''
~ Thinka V.

''Je begrijpt hierdoor beter waarom je dingen doet zoals je ze doet en je de wereld ziet zoals je die ziet. Ik heb nu ook compassie voor mijn jongere zelf
en dat had ik eerst nauwelijks.''

~ Nathalie G.

''Ik begrijp nu vaak beter waar bepaalde gedachten of handelswijzen vandaan komen. Hier heb ik veel gesprekken over gehad waar ik veel aan heb
gehad en nog steeds toepas in het dagelijks leven.''

~ Ravennah R.

bottom of page